Şizofreni Nedir?

Şizofreni, kişinin duygularını, düşüncelerini, algılarını ve davranışlarını etkileyen, genetik temelli ciddi bir beyin rahatsızlığıdır. Şizofreni rahatsızlığına sahip kişiler tedavi almadıklarında gerçekle olan bağlantıları bozulduğundan var olmayan sesler, görüntüler görebilmekte, akla yatkın olmayan davranışlar sergileyebilmektedirler. Şizofreni kesinlikle bir kişilik bölünmesi veya çoğul kişilik değildir.

Bir İnsanın Şizofreni Hastası Olacağı Önceden Anlaşılabilir mi?

Şizofreni hastalığı genetik olarak doğumdan itibaren kodlanmış bir rahatsızlık olmasına rağmen belirli bir yaştan önce ortaya çıkmaz. Hastalık ortaya çıkmadan önce bunu tahmin edebilmek veya anlayabilmek mümkün değildir. Hastalık ilk olarak kendisini kişilik ve davranış değişiklikleri ile belli edebilir. Kişi içine kapanmaya başlayabilir, kendi kendine konuşmaya başlayabilir, olmayan şeyler gördüğünü veya duyduğunu söyleyebilir. Bu rahatsızlık bir çok şekilde ortaya çıkabilir fakat genellikle çok sıkıntı yaşatan bir durum veya ortamdan dolayı rahatsızlık tetiklenebilir.

Şizofreni Hastaları Tehlikeli midir?

Tedavilerini ve kontrollerini aksatmayan şizofreni hastaları kendilerini için ve toplum için tehlike arz etmezler. Tedavi almayanların çoğu ise genellikle toplumdan ve insanlardan uzak yaşamayı tercih ederler. Rahatsızlığının farkında ve bilincinde olan kişiler, toplumda gayet sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler.

Bazen Hayaller Görüyorum veya Sesler Duyuyorum Acaba Şizofreni Hastası mıyım?

Genellikle bu tür durumlar aşırı stres ve sıkıntı yaşayan insanlarda doğal olarak görülebilir ve tek başına bir şizofreni belirtisi olarak kabul edilmez. Böyle durumlarda yine de en iyisi bir uzmana danışmak olacaktır.

Şizofreni Rahatsızlığının Tedavisi Nasıldır?

Şizofreni tedavisi genellikle ilaçlar ile yapılmaktadır. Antipsikotik ilaç grubu olarak adlandırılan ilaçlar tercih edilmektedir. Rahatsızlığın türüne ve şiddetine göre birden fazla veya yüksek dozlarda ilaç kullanımı söz konusu olabilmektedir. İlaç kullanımının düzenli olmadığı veya yetersiz kaldığı durumlarda hastanede yatarak tedavi uygulanması söz konusu olabilir. İlaç tedavisi dışında kişinin topluma yeniden uyum sağlayabilmesi adına özel psikoterapiler ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanabilmektedir.